Pooblaščeni uvoznik in distributer za ročne lutke living-puppets® in Kumquats®

Ventrilokvist

Zagotovo ste že slišali za nekoga, ki zna govoriti iz trebuha? No, govor iz trebuha ni možen. To je ventrilokvist.

Pa začnimo.

Ventrilokvizem je izraz, ki je sestavljen iz latinskih besed »venter« (trebuh) in »loqui« (govoriti). V Slovarju slovenskega knjižnega jezika lahko najdemo poslovenjen izraz za izvajalca trebuhljač, vendar je splošno bolj poznan in uporabljen izraz trebuhogovorec. Tako imenovani trebuhljači ne govorijo iz trebuha, ampak govorijo tako, da ne premikajo ust. V preteklosti niso uporabljali lutk, ampak so nastopali sami. V zadnjem obdobju, ko so lutke postale uporabnejše, so jih ventrilokvisti začeli uporabljati.

En od prvih in najbolj znanih ventrilokvistov je Jeff Dunham. Zagotovo se ga spomnite, ko je nastopal z okostnjakom, kot likom Achmed in Dead Terrorist.

ventrilokvist

En od prvih in najbolj znanih ventrilokvistov je Jeff Dunham. Zagotovo se ga spomnite, ko je nastopal z okostnjakom, kot likom Achmed in Dead Terrorist.

Ne dolgo nazaj so nas na malih zaslonih razveseljevali talenti na America’s Got Talent. Tam smo lahko spoznali Paula Zerdina in Darci Lynne Farmer. V Sloveniji je najbolj znana ventrilokvistka Lucija Ćirović.

Mladi ventrilokvist

Če bi se želeli naučiti in preizkusiti kot ventrilokvist, vam rocnelutke.si ponujamo različne lutke, ki so primerne, da se naučite tehnike govorjenja, brez da premikate usta. Najbolj so primerne velike lutke, ki pa zahtevajo veliko znanja obvladanja same lutke. Najbolje je začeti z manjšo lutko in nadaljevati z večjo, pri kateri lahko premikate tudi roke.

Pri izgovarjanju črk, ne da bi premikali ustnice je v prvi vrsti treba vedeti, katere črke lahko izgovorite, brez da bi premaknili ustnice. Poskusite sami. Največji zalogaj pri večini predstavljajo črke B, F, M, P in V. Ampak s pravilno tehniko in vajo se tudi te črke znajo izgovoriti. Preizkusite se v šoli Jeffa Dunham.

Ročna lutka, ki jo uporablja ventrilokvist, je v večini primerov povezana z glasom, ki ga lahko ustvari ventrilokvist. Za to vam v spletni trgovini ponujamo paleto različnih ročnih lutk, ki so primerne za vse starosti. Od najmanjših puhastih lumpov, do živalic in pošastk. Za ta prave ventrilokviste pa so tiste velike ročne lutke.

Seveda pa ne smemo zanemariti, da so lutke odličen pripomoček pri vzgoji otroka. Med animiranjem otroka, dragi starši, ali med igro s svojim sovrstnikom, dragi najmlajši lahko uporabljate ročne lutke in se med igro učite pravilne uporabe lutke.