Pooblaščeni uvoznik in distributer za ročne lutke living-puppets® in Kumquats®

Govorjenje iz trebuha

Avtor: Aleksander Onišak

 

Današnji članek bom ponovno posvetil “govorjenju iz trebuha”. Tokrat vam bomo predstavili slovensko predstavitev ventrilokvizma. Lucija Ćirović je v oddaji Firbcologi zelo nazorno predstavila, kaj pomeni ventrilokvizem. Lucija pove, da je pri ventrilokvizmu treba imeti usta odprta in paziti, da se ne premika spodnja čeljust. Video si lahko pogledate na Youtube kanalu Firbcologi.

 

Ker sem se tudi sam preizkusil v veščinah ventrilokvizma, sem se najprej moral pravilno izgovoriti ventrilokvizem. Šele na to je prišla šola izgovorjave črk. Priznati moram, da ni tako enostavno. Potrebno je veliko vaje in veselja do lutk. Še posebej pa se je potrebno imeti veliko željo gledati se v ogledalo. Zakaj? Vaja pred ogledalom je zelo pomembna. Med govorom se lahko opazuješ, ali se tvoja usta premikajo ali ne. Seveda, usta se ne smejo premikati. Vaditi je potrebno tako dolgo, da so premiki čisto majhni in kasneje “nevidni”.

Zraven veščin govorjenja je potrebno obvladati še lutko. Lutke, ki jih lahko izberete v www.rocnelutke.si, so primerne za učenje in izvajanje ventrilokvizma. Izberete si lahko osebo, živalco, pošastko, puhastega lumpa ali kaj drugega in pridno razvijate ročne spretnosti. Sinhronizacija med govorjenjem in premikanjem ročne lutke je tako pomembna, kot je pomembno pravilno izvajanje ventrilokvizma. Ročne lutke living-puppets imajo prednost, saj so poleg uporabne vrednosti za upravljanje še zelo mehke, plišaste živali. S seboj jih lahko vzamete vsepovsod.

 

Slovenska ventrilokvistka, Lucija Čirović je na svojem youtube kanalu, skupaj z žabico Kiki ponovno predstavila ventrilokvizem in kako se naučiti govoriti iz trebuha. Video si lahko ogledate tukaj https://youtu.be/E-IBkjr6ELo. Lucija je s svojo žabico Kiki zelooo dejavna in vam ponuja veliko različnih posnetkov in dogodkov z ročno lutko žabico Kiki.

 

Preizkusi se tudi ti kot ventrilokvist. Izberi svojo lutko, postavi se pred ogledalo in začni z vadbo ventrilokvizma. Ne pozabi, največji zalogaj predstavljajo črke B, F, M, P in V. Vaja dela dobrega ventrilokvista.